Înscrierile în cadrul Programului de Iluminat public stradal, reluate

Spread the love


Programul finanțat de AFM, în valoare totală de 384 milioane lei, se adresează administrațiilor publice locale care pot beneficia de fonduri pentru îmbunătățirea sistemului de iluminat public stradal prin folosirea unor tehnologii mai eficiente care să reducă semnificativ consumul de energie și, implicit, factura publică.

La nivel concret, în funcție de proiectele depuse și de nivelul cofinanțării, programul va ajuta între 400 și 750 de localități din România. „Estimarea noastră este că, la finalul implementării programului, aproape 7 milioane de români vor beneficia de un sistem de iluminat public stradal modern, de bună calitate, mai puțin poluant și mai ieftin. Odată cu implementarea noilor tehnologii, vom constata o reducere a emisiilor de gaze cu efect de seră, iar facturile plătite de către primării pentru iluminatul public vor scădea cu până la 80%. Ceea ce, având în vedere contextul bugetar și economic actual, reprezintă un ajutor extrem de important pentru reprezentanții oricărei comunități”, spun reprezentanţii AFM.

Pot solicita bani

Eligibile pentru accesarea acestui program sunt toate unitățile administrativ-teritoriale (UAT) din România, acestea fiind împărțite în două categorii: UAT-uri de până la 4.000 de locuitori (suma maximă eligibilă va fi de 500.000 de lei) și UAT-uri peste 4.000 de locuitori (suma maximă eligibilă va fi de 1.000.000 de lei).

Este primul program derulat de AFM în care se introduce și principiul competitivității proiectelor, acestea aprobându-se pe măsură ce se depun, în baza unui punctaj minim obținut care se poate atinge atât prin nivelul de economie de energie realizat, cât și prin gradul de cofinanțare la care este dispusă fiecare administrație locală. „Am dorit foarte mult ca Programul de Iluminat public stradal să nu fie o simplă alocare de fonduri către primării pentru a cumpăra becuri tip led, ci să contribuie cu adevărat la creșterea economiei de energie și la scăderea facturilor pe care, într-un final, tot cetățeanul le plătește prin taxele și impozitele sale. De aceea, în calitate de președinte al AFM, am susținut introducerea acestui element de concurs ca administrațiile locale să fie încurajate să achiziționeze soluții cât mai eficiente din punct de vedere energetic motivate fiind de o cofinanțare mai mică, de minimum 10%”, se arată în comunicatul instituţiei.

Potrivit comunicatului, mecanismul competitiv nou introdus va permite AFM să înceapă implementarea proiectelor în cel mai scurt timp de la lansarea Programului, contribuind astfel la creșterea gradului anual de finanțare. Durata de realizare a proiectului, stabilită în cadrul contractului pentru finanțarea nerambursabilă, nu poate depăși 18 luni. Aceasta se calculează de la data semnării contractului de finanțare.

Programul de Iluminat public stradal este finanțat din fonduri proprii ale AFM provenite din vânzarea certificatelor de emisii de gaze cu efect de seră.
Source link

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Stirinoi.Net © 2020 All rights reserved